UNPLUGGED WEDDING: DOEN OF NIET? – inspiratie

Unplugged Wedding

Als je onderstaande foto’s checkt, is het niet zo hinderlijk als gasten op een bruiloft met een mobieltje of camera extra foto’s van het bruidspaar nemen. Toch is er steeds meer animo voor unplugged weddings. Waar ga jij voor?

Je hebt speciaal voor je huwelijk een professionele fotograaf ingehuurd, maar tegenwoordig loopt iedereen met een camera of een mobieltje. En vrienden en familie willen jullie – goedbedoeld – ook graag vastleggen. Van alle kanten word je gefotografeerd, maar had je daar niet een fotograaf voor? En is het niet de bedoeling dat geliefden gewoon lekker genieten tijdens de dag, tijdens de ceremonie in het bijzonder. En dat is de reden dat in Amerika het fenomeen unplugged weddings is ontstaan.

Weg met de mobieltjes

Maar er is meer… Moeders van bruiden die het liefst elk moment vast leggen: “Mam, ga nu eens zitten, je moet ook genieten van de dag.” Ik speel er zelf ook altijd op in in gesprekken met gasten op de dag zelf. Immers: geliefden horen niet met fotografie bezig te zijn, ze horen onbekommerd te genieten. Los nog van wat voor impact het heeft op mijn fotografie. En dat is waarom ik bruidsparen tijdens een kennismakingsgesprek steeds meer vertel over de unplugged weddings: bruiloften waar mobieltjes en camera’s uit den boze zijn. Waar foto en video uitsluitend wordt gemaakt door de professionals.

Unplugged weddings: daarom!

Geloof me, ik wil geen alleenrecht en zoals je onderstaand kunt zien, kun je er op niet-unplugged weddings best nog creatief omgaan met de aanwezigheid van mobieltjes. Toch zijn er momenten waarop het wel heel vervelend wordt en ik heb er een paar voor je op een rij gezet, zodat je een bewuste keuze kunt maken over of jullie voor een unplugged wedding willen gaan:

  • Op het moment dat jullie elkaar dé kus geven, heb ik mijn licht zo ingesteld dat het naast dé kus ook nog eens dé perfecte foto wordt. Helaas: oom Piet besluit ook een foto te maken. Met flits uiteraard, want dat bepaalt zijn compact camera voor hem. Gevolg: oom Piet heeft een leuke foto van jullie, maar die van mij is overbelicht. Het is dan ook niet voor niets dat ik gasten vaak even snel wat influister tijdens de ceremonie. Dé kus moet nu eenmaal perfect worden vastgelegd.
  • Ik ben dol op kerkelijke huwelijken. Zo’n mooi lang gangpad met links en rechts bankjes. Een van mijn favoriete shots is het bruidspaar op de rug, of van de zijkant bij het altaar en ik aan het einde van de gang. Steeds meer wordt dit lastig omdat ik eerst vrienden & familie in het gangpad met camera of mobieltje moet vragen om weer even netjes te gaan zitten. Laat daar nu vaak net te weinig tijd voor zijn.
  • Tussenspringende mensen: ik maak ze helaas best vaak mee. Die net tijdens dat felicitatiemomentje even voor me gaan staan. Of terwijl ik vader & dochter fotografeer. Meestal is het niet erg, ik schiet digitaal en ik schiet hem nog een keer. Maar die mooie, emotionele blik van de moeder van de bruid tijdens een omhelzing na de ceremonie, kan ik toch echt maar één keer pakken.

Dit zijn slechts drie voorbeelden, in de praktijk zijn het er veel meer. Zie onderstaand filmpje voor nog een aantal treffende voorbeelden.

Maar ik wil niet overkomen alsof het allemaal maar drama is én alsof ik heel erg tegen andere camera’s ben. Sterker nog: ik weet er altijd wel weer wat van te maken, maak een mooie uitsnede of een net andere compositie. Toch wil ik jullie als bruidspaar er over na laten denken wat jij wilt op je bruiloft. Want onderstaande voorbeelden mogen een leuk beeld geven, die in het filmpje zijn toch iets minder.

Tot slot…

unplugged weddingDaar sta je dan in je mooie jurk. Vrienden zetten je fanatiek op de foto met hun mobiel. Leuk! Maar vijf minuten later staat hij al op Facebook, ruim voor de avondgasten jou hebben gezien. Steeds meer hoor ik bruidsparen aan hun gasten vragen of ze alsjeblieft nog geen foto’s online willen plaatsen. Ze willen het als verrassing houden voor vrienden. Begrijpelijk.

Bovenstaande situatie voorkom je eenvoudig door aan te geven dat jouw bruiloft unplugged is. En mocht je je bruidsfotografie door mij laten verzorgen dan heb je binnen twee dagen een aantal officiële trouwfoto’s die je zelf kunt plaatsen!

Unplugged wedding of toch niet: wat wordt het voor jou? Ga je voor de unplugged? Gebruik dan gerust het symbooltje hiernaast voor je trouwkaart.

unplugged wedding

P.S. Even lachen? De dame in dit filmpje vond het nodig om tijdens haar eigen ceremonie te smsen. Dat wordt vast geen gezellige huwelijksnacht als je de bruidegom zo ziet.

Pin It

Reacties

reactie(s)